Say (O Muhammad ) : "He is Allah, (the) One"Allah-us-Samad (The Self-Sufficient Master, Whom all creatures need, He neither eats nor drinks)."He begets not, nor was He begotten;"And there is none co-equal or comparable unto Him." (surah al-ikhlas,al-quran)

The Prophet (peace and blessings be upon him) said,

"Almighty Allah says, "I am –absolutely- in no need of partners. Whoever does a deed for the sake of others as well as Me, I leave that person and that deed." (Muslim)

Wednesday, March 10, 2010

Palestin, Israel sambung proses rundingan damai

0 respon
Perbincangan ketika rejim Zionis umum bina penempatan baru Yahudi

BAITULMAQDIS: Perunding Palestin dan Israel mengadakan perbincangan tidak langsung pertama dalam tempoh lebih setahun lalu yang dianggap menggerakkan semula proses damai Asia Barat sejak dibekukan selepas negara Yahudi itu menyerang Gaza selama 22 hari pada Disember 2008.

Jurucakap Jabatan Negara Amerika Syarikat, Philip Crowley mengesahkan di Washington bahawa perbincangan berkenaan bermula kelmarin dengan wakil Asia Barat Amerika, George Mitchell sebagai pengantara.

Perbincangan antara perunding Palestin dan Israel itu disambung sejak negara Yahudi berkenaan menyerang Gaza lewat 2008 sebagai tindakan balas kepada serangan mortar dan roket oleh Hamas.

Bagaimanapun, Israel sekali lagi mencetuskan kemarahan rakyat Palestin apabila memutuskan untuk meneruskan pembinaan 112 rumah baru di kawasan pendudukan Yahudi di Tebing Barat.

Israel meneruskannya walaupun mengisytiharkan separuh daripada kerja pembinaan itu akan dibekukan, November lalu.
Menteri Alam Sekitar Israel, Gilad Erdan berkata projek di kawasan pendudukan Beitar Illit berhampiran Baitulaham dikecualikan daripada kegiatan pembinaan terbaru.

"Pada hujung tahun lalu, kerajaan memutuskan untuk membekukan pembinaan, tetapi boleh mengecualikan kes yang berkaitan dengan masalah keselamatan bagi projek infrastruktur yang dimulakan sebelum pembekuan itu," kata Erdan kepada radio tentera.

Pemimpin Palestin mengutuk pengumuman itu dan menggesa Amerika Syarikat agar campur tangan bagi menghentikan kegiatan membina penempatan Yahudi di Tebing Barat dan timur Baitulmaqdis.

"Ini adalah perkara pertama dalam agenda presiden," kata ketua perunding Palestin, Saeb Erakat. �AFP

0 respon:

Related Posts with Thumbnails
blogspot statistics